HTML

Szemeretelep

Egy szintbeni kereszteződésről. Egy cégről, ahol azt hiszik, hogy Kádár még él. Azokról, akik azt gondolják, hogy a törvény felett állnak, és bármit megtehetnek. Budapest, Pestszentlőrinc, Szemeretelep. Ígéretek a padlásról.

2007.08.16. 00:00 Anti Bakter

Az újonnan épült felüljáró életeket menthet (bp18.hu)

Július 16-án, Ferihegy megálló ünnepélyes átadásával megindult a vasúti közlekedés a Nyugati pályaudvar és a ferihegyi repülõtér (Budapest Airport) 1-es terminálja között.

Az új létesítményt átadta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter; Demszky Gábor, Budapest fõpolgármestere; Reinhard Kalenda, a Budapest Airport Zrt. elnök-vezérigazgatója; Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. elnök-vezérigazgatója és Homlok Zsolt, a Colas Dunántúl Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az új megállóban a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon közlekedõ személyvonatok többsége megáll. A vonatok menetideje 22-25 perc, a menetjegy ára 300 forint lesz. Ferihegy megálló és az 1-es terminál között utasliftekkel kiegészített gyalogos felüljáró biztosítja az összeköttetést.
Az átadási ünnepségen részt vett Sándor László és Ferencz István, Pestszentlõrinc-pestszentimre alpolgármestere. Elsõként Homlok Zsolt, majd Kóka János, Demszky Gábor valamint Sándor László mondott beszédet.
Kerületünk alpolgármestere elmondta, hogy dr. Mester László polgármester, országgyûlési képviselõ, Simon Gábor országgyûlési képviselõ sokat tett azért, hogy ez a vasúti megálló megszülessen. 
Ferihegy (Mayerffy Xavér Ferncrõl elnevezett) megálló  több ezer pestszentlõrinci lakos számára lehetõség Kõbánya, Zugló, és a Nyugati pályaudvar gyors eléréséhez.
A megálló része egy átfogó kerületi közlekedés-fejlesztési programnak biztosíték arra, hogy jelentõsen csökkenhet a repülõtér kapcsán használt közútjaink forgalomterhelése, még az Üllõi úté is, amely a reptérre vezetõ út mentesítõ útjaként mûködik baleset esetén.
Az újonnan épült felüljáró életeket menthet. Az elmúlt években két sajnálatos halálos kimenetelû baleset is történt itt, amely megrázta a lakosságot.
A rekonstrukció kapcsán rövid idõn belül elkészül a zajvédõ fal, amely segít az élhetõbb környezet kialakításában.

Menetrend, jegyvásárlás és utastájékoztatás
A Nyugati pályaudvar és Ferihegy 1-es terminálja között – a Ferihegy vasúti megálló átadásával – megindult a vonatközlekedés. A közvetlen vasúti összeköttetés mindkét irányból elérhetõ a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon közlekedõ személyvonat többségével.
Ferihegy megállóhelyen két utasperon és az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében személyfelvonóval kiegészített gyalogos felüljáró kialakítására került sor.
A vonatok menetideje – vonattípustól függõen – mindössze 22-25 perc. A jelenleg érvényes díjtáblázat alapján egy teljesárú menetjegy egy útra, Budapest-Nyugati pályaudvar – Ferihegy viszonylatra 300 forintért váltható, valamint a szociálpolitikai utazási kedvezménnyel megváltott menetjegyek is érvényesek.
Az új megállóhely üzembe helyezésével a Budapesti Közlekedési Szövetség közigazgatási határa Szemeretelep megállóból kitolódott Ferihegy megállóig, valamint a Budapesti Egyesített Bérlettel is igénybe vehetõ.
A Nyugati pályaudvarról munkanapokon 51, hétvégén pedig 38 vonat közlekedik. (Ez alól kivétel a munkanapokon délután Albertirsáig közlekedõ valamennyi gyorsított személyvonat.)
A Ferihegy megállóból 7 óra 20 percig valamennyi itt közlekedõ gyors- és személyvonattal, ez idõ után valamennyi személyvonattal elérhetõ Budapest-Nyugati pályaudvar, amely munkanapokon 59, szombaton 45, vasárnap 44 járatot jelent.
A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a vasúti menetjegy megvásárlásának könnyebbé tétele érdekében jegyértékesítési pontot nyitott Ferihegy 1 központi csarnokában.
A jegyértékesítést a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. végzi irodájában, ahol belföldi vasúti menetjegyek, hely- és pótjegyek is megvásárolhatók, valamint a menetrenddel kapcsolatos információk is hozzáférhetõk. A pénztár naponta 9 órától 22 óráig tart nyitva. A nyitvatartási idõn kívüli utazáshoz menetjegy a vonaton a jegyvizsgálónál pótdíj felszámítása nélkül vásárolható meg. Ferihegy 1 terminálon tájékoztató táblák irányítják az utasokat a jegyértékesítési ponthoz, illetve Ferihegy megállóhoz.
A pályaépítési munkálatok miatti vágányzár feloldása után – várhatóan õsztõl – az ezen a vonalon közlekedõ InterCity vonatok is megállnak Ferihegy megállóban. E vonatok a menetjegy mellett a pót-, illetve a helyjegy megváltása esetén vehetõk majd igénybe.

Ferihegy megálló építése és a vonalszakasz felújítása
A Budapest–Vecsés–Szolnok–Békéscsaba–Lõkösháza vonal felújítása keretében az Európai Unió támogatásával (az ISPA és a Kohéziós Alap forrásaiból) átépül a Ferencváros–Vecsés vonalszakasz. A vonalszakasz korszerûsítésének egyik fázisaként épült meg Ferihegy megálló. A vasúttársaság a pályarekonstrukció kivitelezési munkáira – ezen belül az új megállóhely kialakítására – közbeszerzési tendert írt ki, a nyertes kivitelezõ a Colas Dunántúl Zrt. vezette konzorcium. A pályarekonstrukció szerzõdéses költsége 21,3 millió euró.
A Ferencváros–Vecsés vonalszakasz rekonstrukciója során megújul a vasúti pálya, a biztosítóberendezések, az állomási térvilágítás, a felsõvezeték-rendszer, valamint Pestszentlõrinc mûemléki jellegû állomásépülete is.
A felújított vasúti pályán a vonatok kisebb zajterheléssel közlekednek, emellett a vasúttársaság a projekt keretében Pestszentlõrinc állomáson, valamint Szemeretelep és a lakott terület határa között 2007. második felében zajvédõ falat is épít, az utastájékoztató hangszórók hanghatásának árnyékolása és a beszûrõdõ menetzaj csökkentése érdekében.
A jelenleg folyó pályamunkálatok mellett rövidesen a biztosítóberendezések rekonstrukciója is megtörténik. Az ez utóbbival kapcsolatos közbeszerzési eljárás még ebben a hónapban elindul. A biztosítóberendezéseket érintõ munkálatok befejezése a Ferencváros-Vecsés vonalszakasz teljes rekonstrukcióját jelenti.
A részprojekt befejezésének eredményeként javul az európai IV. vasúti korridor kapacitása, illetve az új tagállamok (Románia, Bulgária) irányába a vasúti teher- és személyszállítás színvonala.

Szólj hozzá!

Címkék: politika máv kóka vasút archív reptér reptéri vasút szemeretelep pestszentlőrinc zajvédő


A bejegyzés trackback címe:

https://szemeretelep.blog.hu/api/trackback/id/tr781067376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása